Följer du lagen?

Det spelar ingen roll om det handlar om att sälja barnkläder eller om att köra bil. Det finns lagar som styr allt, och då menar jag verkligen allt. En svensk medborgare (och även en person som besöker Sverige) är skyldig att veta om de lagar som finns, och att inte bryta mot dem, men hur lätt är det? Det är ju omöjligt att veta om alla de lagar som står i lagböckerna, och jag tror inte ens den bäste av domare kan veta allt. 

Håll koll på de lagar som rör dig

Det enklaste är att försöka ha koll på de saker som finns i min egen vardag. Barnen till exempel. Vi har ju antagit barnkonventionen som lag, och även om den kanske inte följs till punkt och pricka så handlar det om att barnens bästa alltid ska komma först. 

Som vid skilsmässa till exempel, då måste ni föräldrar som vill gå isär se till att barnen inte blir lidande. 

Jag försöker även ha koll på de vanligaste trafikreglerna (jag bryter säkert mot en del, men vem gör inte det?) och också på saker som skatter och annat som finns i mitt liv. Däremot tänker jag inte läsa på om lagar som rör jordbruk eller skogsvård till exempel, och det finns ingen anledning för mig att veta något om lagar som styr narkotika för jag använder inte sånt. 

Ibland så måste man ha hjälp

Det finns dock tillfällen då vi alla ställs inför situationer där vi inte kan så mycket. Och är det då en juridisk fråga så är det väldigt lämpligt att be om hjälp. Du kan kolla in https://www.juridiskrådgivning.net där du kan läsa mer om hur du kan bena ut djungeln av laga och regler, eller så vänder du dig direkt till en jurist om du vet redan från början att du inte kommer att reda ut det på egen hand. 

Jag har själv ännu inte behövt den hjälpen men det är väldigt skönt att veta att det finns hjälp att få. Läs gärna lite på den sidan jag länkade till, det finns massor av matnyttig information där. 

28 Aug 2020

Jag är en tjej med en enorm passion för barnkläder. Jag har själv ett barn här hemma, en liten flicka på tre år, men intresset för barnkläder föddes långt innan hon. Givetvis är det underbart att få leva ut mina drömmar varenda dag och klä min lilla pussgurka i allsköns vackra små kläder. Jag köper och säljer en del med barnkläder och ibland skapar jag dessutom egna kreationer. Andra gånger förvandlar jag gamla kläder till nya barnkläder. Jag tror på hållbara lösningar och försöker hålla mig till att handla second-hand eller åtminstone Fair Trade och ekologiskt. Ibland gör jag undantag förstås.

Den här bloggen handlar om mitt intresse för barnkläder. Jag delar med mig av allt möjligt - från tips och tricks till DIY-hacks och inspirerande videoklipp.