Att gå till tandläkaren med barnen

Från det att barnet är 3 år är det viktigt att gå till tandläkaren för regelbundna undersökningar. Sedan är det bra att även redan innan sett till att ha en bra tandvårdsrutin, samt fortsätta sköta barnens tänder. När de är små är det ett måste att föräldern borstar tänderna. Det gäller att hitta en bra tandläkare som barnet känner sig tryggt med. Regelbundna tandläkarbesök är till för att upptäcka eventuella problem i tid och hålla tänderna i gott skick. 

Det är föräldrarna som tandläkarna går igenom skötseln av barnens tänder med. De talar även om kostvanor med mera. Sedan brukar barnen så att säga skolas in, så att de blir vana vid tandläkarbesök. Det genom att tandläkaren visar vad man gör hos tandläkaren och hur de ska sköta sina tänder.

Därför är regelbundna tandläkarbesök viktigt

Det brukar vara så att den tandläkare som finns listade som er tandläkares kickar ut kallelse till undersökning varje år och ni får alltid träffa samma tandläkare. I början för barnen hos tandläkaren så handlar det främst om att kontrollera munhälsan på barnet, men ibland kan det också behövas någon lagning eller tandställning. Föräldrarna är de som har ansvaret för barnets tandhälsa. Att gå till tandläkaren regelbundet är inte det enda som behövs för att hålla tänderna i gott skick. Det är minst lika viktigt att ta hand om munhälsan på hemmaplan  Det finns två delar som du som förälder bör tänka på: kost och tandborstning.

Du som förälder har ansvaret

För att bibehålla en god munhälsa är det viktigt att du som förälder borstar barnets tänder morgon och kväll med fluortandkräm, så fort man ser en tand växa fram. Sedan är det bra att fortsätta göra det på barnet fram tills att de är 12 år. Givetvis ska de lära sig att borsta på egen hand under denna tid. Men de kan borsta före du gör resten så att säga. 

Förutom att borsta tänderna är det även viktigt att tänka på vad barnet äter och dricker, och hur ofta. Det är bra att undvika socker så mycket som möjligt samt se till att barnet äter 3 huvudmål och några mellanmål per dag.

8 Aug 2020

Jag är en tjej med en enorm passion för barnkläder. Jag har själv ett barn här hemma, en liten flicka på tre år, men intresset för barnkläder föddes långt innan hon. Givetvis är det underbart att få leva ut mina drömmar varenda dag och klä min lilla pussgurka i allsköns vackra små kläder. Jag köper och säljer en del med barnkläder och ibland skapar jag dessutom egna kreationer. Andra gånger förvandlar jag gamla kläder till nya barnkläder. Jag tror på hållbara lösningar och försöker hålla mig till att handla second-hand eller åtminstone Fair Trade och ekologiskt. Ibland gör jag undantag förstås.

Den här bloggen handlar om mitt intresse för barnkläder. Jag delar med mig av allt möjligt - från tips och tricks till DIY-hacks och inspirerande videoklipp.